Pages

Διακοπές στην καταπράσινη Αλόννησο

 Η Αλόννησος είναι ένα νησί που προσφέρει διακοπές για όλα τα γούστα! Είναι νησί των Βόρειων Σποράδων που συνδυάζει αρμονικά το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το ονειρικό πράσινο των πεύκων.
Η ιστορία του νησιού με λίγα λόγια
H ιστορία των νησιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Σποράδες δημιουργήθηκαν από έναν καυγά που ξέσπασε ανάμεσα στους Τιτάνες Ώτο και Εφιάλτη. O καυγάς τους εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο. Οι πέτρες που πέταξαν ο ένας στον άλλον κατέληξαν στη θάλασσα δημιουργώντας τις Σποράδες.


Η Αλόννησος στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ίκος, που ήταν πιθανότατα το όνομα του αρχηγού των πρωτοελλήνων που εγκαταστάθηκαν εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι Κρήτες έκαναν αποικίες στην Πεπάρηθο (σημερινή Σκόπελο) και την Ίκο γύρω στον 16ο π.Χ. αιώνα, όταν οι Μινωίτες κυριαρχούσαν στις θάλασσες.


Στα Βυζαντινά χρόνια το νησί είχε κάποια ακμή, όπως μαρτυρούν μνημεία της εποχής εκείνης. Στη συνέχεια πέρασε στους Φράγκους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από αυτούς το 1204, ενώ με την Άλωση της Πόλης το 1453, πέρασε στην κατοχή των Ενετών.


Παρέμεινε ενετική έως το 1538, όταν ο τουρκικός στόλος υπό τον Μπαρμπαρόσα  επέβαλε τουρκική εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης κατέφυγαν στην Αλόννησο πολλοί Έλληνες από διάφορα μέρη και έτσι, αυτοί μαζί με τους αυτόχθονες αποτέλεσαν το σημερινό πληθυσμό του νησιού.


Η Αλόννησος σήμερα
Σήμερα, η αλιεία, η ήπια γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση βοηθά στο να παραμείνει το περιβάλλον ανέπαφο από την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη. H Αλόννησος ήταν από πολύ παλιά, ένας τόπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. H οικονομία της Αλοννήσου στηρίζεται μεν στον τουρισμό, αλλά και στην γεωργία και την αλιεία.

Η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια και αρκετές οικογένειες ζουν σήμερα από τους καρπούς της θάλασσας. Οι ψαράδες της Αλοννήσου, αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, αφού οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματα στην αγορά.


Για εσάς που θα επισκεφθείτε πρώτη φορά το νησί
Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της Αλοννήσου είναι το γραφικό Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, που πήρε το όνομά του από τα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία.

Κατευθυνθείτε στη Χώρα (ή Παλιό Χωριό), την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, με το μεσαιωνικό κάστρο να αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού με τα χτισμένα από πέτρα σπιτάκια και τις γραφικές αυλές, τις υπέροχες εκκλησιές, του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Γεωργίου, και τα παραδοσιακά αλώνια. Ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων χτισμένο μέσα σε πυκνό πευκόδασος!

Στη Μηλιά, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της λαϊκής ιατρικής που άνθησε στον τόπο αυτό χάρη στα θαυματουργά βότανα του νησιού. Οι λάτρεις της θάλασσας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι στην Αλόννησο: δαντελωτές ακτές με σμαραγδένια νερά, όπως ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Στενή Βάλα, η Μηλιά, η Χρυσή Μηλιά κ.ά. περιμένουν τους τυχερούς ταξιδιώτες που θα επιλέξουν να παραθερίσουν στο νησί.

Άλλωστε, αυτά τα νερά επέλεξαν ως καταφύγιό τους και οι φώκιες monachus monachus, ένα από τα σπάνια και πλέον απειλούμενα θηλαστικά της Μεσογείου. Η ευαισθησία των ψαράδων και η παρέμβαση της πολιτείας οδήγησε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, όπου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τον τρόπο διαβίωσης της μεσογειακής φώκιας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το σπουδαίο αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα.


Πού θα μείνετε στην Αλόννησο;
Η Αλόννησος είναι ένα νησί που διαθέτει πολλές επιλογές για τη διαμονή των επισκεπτών της. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε όμορφα ξενοδοχεία με υπέροχη θέα, σε περιποιημένα γραφικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και για τους φίλους του κάμπινγκ, υπάρχει η δυνατότητα τόσο για οργανωμένο, όσο και για ελεύθερο κάμπινγκ.

Ξενοδοχεία στην Αλόννησο: https://goo.gl/ZLrVMN
Πακέτα διακοπών από €53 εδώ: https://goo.gl/GrH72i



Δραστηριότητες στην Αλόννησο
Στο νησί αυτό υπάρχει η δυνατότητα για καταδύσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Το ζήτημα των περιορισμένων καταδύσεων οφείλεται στα πολλά αρχαία ναυάγια και τις αρχαιότητες στη θαλάσσια περιοχή καθώς και στην έλλειψη χαρτογράφησής τους. Ωστόσο πολύ πρόσφατα άρχισαν σιγά-σιγά να ελευθερώνονται οι πρώτες περιοχές για καταδύσεις και άνοιξαν ήδη στην Αλόννησο οι 2 πρώτες σχολές.

Επίσης, το καλοκαίρι από το Πατητήρι ξεκινούν πολλά καΐκια και εκδρομικά σκάφη με κατεύθυνση πολλές από τις παραλίες του νησιού και το θαλάσσιο πάρκο. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Κυρά Παναγιά με το Μοναστήρι της Παναγίας, την μαγευτική Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στο νότιο τμήμα της, Μανδράκι, και άλλα πολλά μέρη.

Για πληροφορίες και για το πρόγραμμα αυτών των εκδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στο λιμάνι, στους ιδιοκτήτες των σκαφών αλλά και στα ταξιδιωτικά γραφεία.


Εκδηλώσεις που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Η πολιούχος του νησιού είναι η Αγία Παρασκευή και κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου το βράδυ γίνετε περιφορά της εικόνας της στους δρόμους του Πατητηρίου. Η Αγία Παρασκευή, γιορτάζει στις 26 Ιουλίου ανήμερα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Αλοννήσου.

Τέλος Ιουλίου διοργανώνεται η Ψαράδικη Βραδιά που γίνεται στο παραθαλάσσιο οικισμό στα Καλαμάκια όπου ο Δήμος προσφέρει στους επισκέπτες ψητό γαύρο και άφθονο κρασί, με ζωντανή μουσική και το τοπικό χορευτικό.

Το Αλώνισμα είναι μια εκδήλωση που αναβιώνει παλιές εποχές, γίνεται στην Παλιά Χώρα, στα αλώνια τον Ιούλιο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και το τοπικό χορευτικό, ενώ προσφέρονται στους επισκέπτες τοπικά προϊόντα. Στο Παλιό Χωριό λοιπόν, στα Αλώνια, γίνεται αναπαράσταση του αλωνίσματος και φτιάχνετε με παραδοσιακό τρόπο ο τραχανάς από «χόνδρο» (σιτάρι).

Στο Πανηγύρι στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται η λειτουργία της Παναγίας στο Παλιό Χωριό και το απόγευμα ακολουθεί η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τις γυναίκες του νησιού ντυμένες με τις τοπικές φορεσιές να προσφέρουν τα τοπικά γλυκά του νησιού για να καταλήξουν στην πλατεία όπου ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί ενώ προσφέρεται το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, γίδα με μακαρόνια, και άφθονο κρασί μέχρι τις πρωινές ώρες.


Επιλέξτε, λοιπόν, για φέτος να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές σε αυτό το ξεχωριστό και καταπράσινο νησί και είναι σίγουρο ότι δε θα απογοητευτείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου